Baza znanja

Upoznajte se sa načinom pripremanja, čuvanja i spremanja hrane u našim proizvodima. Za sva vaša pitanja i sugestije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačno,

SZR "MILIĆ" Grnčarija Zlakusa

- Pre prve upotrebe u posudu staviti 2 do 3 kašike masti, 2 do 3 kašike projinog brašna i 1 do 2 litra vode. Posuda se stavi na šporet da se lagano kuva na blagoj temperaturi. Kada smesa provri, istom namazati sve unutrašnje površine suda. Skunuti posudu sa vatre, ohladiti i sprati. Time je posuda spremna za upotrebu.

- Nije preporučljivo posudu staviti direktno na otvoreni plamen plinskog šporeta, ali ostavlja se mogućnost da se između posude i plamena stavi metalna ploča, kako bi se temperatura ravnomerno rasporedila po celoj površini dna suda.

- Postojanost posude i njena svojstva se ne gube korišćenjem, odnosno kuvanjem, na staklokeramičkoj ploči, ali je preporučljivo šporet zaštititi od odštećenja i grebanja stavljanjem metalne ploče između grejne površine i dna suda.

- Za glazirane posude koriste se visoko kvalitetne glazure uvezene iz Španije koje se peku na temperaturi većoj od 1200 ° C, tako da sa sigurnošću možemo reći da prilikom spremanja hrane nema štetnih dejstava niti isparenja jer se ne može desiti nikakva hemijska reakcija niti promena strukture same glazure.

Glazirane posude se mogu koristiti samo u rernama šporeta gde će zagrevanje iste biti postepeno i istovremeno zagrevati sve površine suda, u njima se ne može kuvati na ringlama i staklokeramičkim pločama. Posudu koristiti kao i svaku drugu vatrostalnu posudu gde je neophodno voditi računa da se hladna posuda ne sme stavljati u zagrejanu rernu. Glaziranu posudu je moguće odmah koristiti i nije potrebna prethodna priprema za prvu upotrebu kao kod tradicionalne ne glazirane posude.